Годишња скупштина Одбора

Одбор за стандардизацију српског језика одржао је годишњу скупштину у палати Српске академије наука и уметности, а на почетку седнице пристуне је поздравио новоизабрани председник САНУ академик Зоран Кнежевић, који је најавио добру сарадњу са Одбором. Потом су се присутним обратили професор Слободан Реметић, редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, један од потписника акта о оснивању Одбора пре 25 година, и проф. Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ, суоснивача Одбора. Поздрављајући присутне у име Матице српске проф. Исидора Бјелаковић, секретар њеног Одељења за књижевност и језик, истакла је значај Одбора и његове резултате рада који су и били разлог што је Матица награду за неговање српске језичке културе за 2022. доделила Одбору, а за лични допринос проф. Срети Танасићу, дописном члану АНУРС, данашњем председнику Одбора.

Председник одбора проф. др Срето Танасић истакао је да је прошла година протекла у знаку обележавања јубилеја – 25 година од оснивања Одбора за стандардизацију српског језика, када је четрнаест институција из Србије, Црне Горе и Републике Српске најодговорнијих за проучавање и статус српског језика основало ово највише стручно тело.

– Одбор за стандардизацију српског језика прошлу годину провео је пратећи дешавања у вези са два закона – нагласио је Танасић. – Ишчекивали смо да почне примена Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма и пратили смо шта ће се у пракси дешавати са применом Закона о родној равноправности. Одбор се ангажовао и да заштити српски језик од намере да се у употребу уведе родно осетљив језик, који као изузетно штетан не оцењује само Обор већ и више других струкаа као и СПЦ. Он је нагласио да је разлика између два поменута закона у томе што се Закон о родној равноправности, иако са много страна оспораван и на брзину донет исто тако на брзину покушава наметнути у праксу. – Одбор за стандардизацију српског језика је током целе године био ангажован око тога, наравно стојећи на позицији које је утврдио и упућивао и државним органима и српској јавности – рекао је Танасић. Он је рекао да је Одбор са Матицом српском припремио и објавио Зборник са Округлог стола из јула 2021. о проблему тзв. родно осетљивог језика и објављени су опширни закључци са тог скупа. Обавестио је присутне на скупштини да су именовани чланови Савета за језик и да се очекује његово конституисање.

Чланови Одбора су на седници изразили незадовољство што и годину дана од ступања на снагу закона о заштити ћирилице још није конституисан Савет за језик, односно што се не ради на примени Закона.